Historia

Vi som äger Mjösjö Fårgård heter Annica och Anders Nordlander.
Vi började med vår verksamhet i Grista men det var för trångbott så vi flyttade mars 2012 till Mjösjö, byn innan Bönhamn i Nordingrå.

Redan sommaren 2006 köpte vi våra första höns, eftersom jag tidigare varit mjölkbonde i 18 år så längtade jag efter att enbart få jobba med mina egna djur hemma på gården.

2007 fick vi Johan och när jag blev uppsagd från mitt jobb så gick mina tankar till att skaffa får.

Sommaren 2008 så köpte vi våra första får, en tacka och fem tacklamm som sedan betäcktes med en Gutebagge. Vi hade en väldig tur med våra första egna lamm för av de 14 lamm vi fick så var 10 st tacklamm, så där fick vi början till vår besättning.

2009 kom sedan lillebror Joakim och under våren och sommaren började vi att prata om köttdjur, så när det sedan blev höst så hade vi köpt en kossa, två dräktiga kvigor och två vårfödda kvigkalvar av rasen Aberdeen Angus, som är en kullig köttras, dvs de får inga horn.

På våren och sommaren 2010 började jag och Johan att prata om grisar, Anders sade ja,ja. Tänkte väl ”det går över”. Men efter lite mer funderingar och prat så ”blev vi med gris” i oktober 2010.
Vi köpte två stycken Linderödsgrisar en sugga Beda och en gylta Elin.
När vi sedan skulle köpa galt så upptäckte vi att härstamningen inte stämde på våra tjejer, så vi köpte en liten gylta Backfors Jossan som vi visste var ok på härstamningen.
29 jan 2011 åkte vi upp till Blacknicksele och hämtade vår galt, Fjärholmas Egil.
På samma resa hämtade vi även Jossan.
I augusti grisade både Beda och Elin, Beda fick fyra kultingar som överlevde och Elin fick sju som överlevde. Alla dessa slaktade jag.
Jossan släppte jag till Egil i nov 2011 och i mars 2012 kom sex små kultingar med fin härstamning, två av dessa småtjejer sålde jag senare till liv.

När vi flyttade till Mjösjö så var vi tvungna att sälja våra fina Aberdeen angus, vi hade inte plats åt dem där.