Fåren

De första fåren vi köpte var en tacka och fem tacklamm i början av sommaren 2008. De var alla korsningar och vi lånade en Gutebagge som fick bli far åt de kommande lammen. Vi hade tur då det blev 10 tacklamm och 5 bagglamm. Vi övertog sedan en besättning från Junsele, samt att vi köpte en klippsax och fick fyra tackor på köpet.

Jag köpte en brun finullsbagge som vi döpte till Fahlén för att få in lite mer färger i skinnen, sedan en dorsetkorsning vid namn Skutten för att få lite mer kött på lammen.  Men Skutten var så skvätten och det fördes tyvärr vidare till lammen, så vi tog bort honom och alla hans lamm. Sedan fick vi tag på Bengt, en texelkorsning som vi har använt och han ger fina lugna lamm.

De första åren betäckte vi ungtackorna direkt på hösten så de lammade när de var ett år, men vi fick bara ett lamm på dem.  Jag läste ett reportage om några som lät ungtackorna växa till sig och betäckte dem först året därpå och då tänkte jag att det skulle vi också prova. Nu i år har vi t.o.m. fått trillingar på ungtackor men mestadels två lamm på varje.